Targoviste :: Catedrala Mitropolitana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană
Târgoviște
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Târgoviște
Județ:Dâmbovița
Adresa:PIATA MIHAI VITEAZU, NR. 2
Cod poștal:130002
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiatargovistei.ro
www.pmTgv.ro
www.cjD.ro
www.prefecturaDambovita.ro
Hram:Înălțarea Domnului,
Stil arhitectonic:Bizantin
Detalii:Actuala catedrala arhiepiscopala are hramul "Inaltarea Domnului" si este situata aproape de centrul orasului Targoviste. Cu toate ca Mircea cel Batran a mutat, pe la anul 1400, scaunul domnesc la Targoviste, mitropolia a ramas in Curtea de Arges pana in 1515. In 1518 Neagoe Basarab, cerand dezlegarea mitropolitului Nifon, incepe zidirea mitropoliei din Targoviste. Constructia a fost terminata in 1537 in timpul lui Radu Paisie, urmasul lui Neagoe Basarab. Tot acesta o acopera cu tabla de plumb si o zugraveste. Unii istorici considera ca biserica dateaza din timpul lui Radu cel Mare (1495 -1508) si ca a fost marita de Neagoe Basarab prin adaugarea pridvorului deschis pe 3 laturi si sustinut de 12 coloane.
Aceasta biserica ramane mitropolia tarii din 1520 si pana in 1688 cand se muta la Bucuresti sub domnia lui Radu . Matei Basarab (1632 - 1654) , infiinteaza in cladirile mitropoliei Targoviste o tipografie pentru carti in grai romanesc. Despre minunata biserica, cronica tarii spune ca privind-o se satura ochii tuturor de vederea ei, iar Paul de Alep o descrie ca fiind cea mai mare biserica ce s-a construit pana la acea epoca si mai tarziu in Tara Romaneasca. Ca arhitectura se aseamana cu biserica mare a manastirii Snagov, zidita tot de Neagoe Basarab, lipsindu-i sinusurile laterale. Sub Constantin Brancoveanu (1688 - 1714) mitropolitul Teodosie a restaurat intreaga cladire, iar mitropolitul Antim Ivireanul reinfiinteaza in cladirile ei vechea tipografie in care se tiparesc carti de slujba si invatatura ortodoxa.
Un secol si ceva mai tarziu, eteristii lui Alexandru Ipsilante i-au dezvelit acoperisul, topind plumbul pentru gloante. In periada urmatoare biserica este deteriorata considerabil. La 1842 s-au daramat toate cladirile care au format odata mitropolia Targovistei. Au ramas numai biserica si clopotnita de la intrare cu cele 4 clopote. In 1889 s-a hotarat daramarea ei iar intre anii 1892 - 1895 arhitectul francez Ize Compte du Nouy incepe constructia actualei biserici. Dupa daramarea vechii mitropolii, pietrele funerare de pe morminte au fost adunate intr-un muzeu al bisericii. Daramat si acesta in 1943, pietrele funerare au fost duse la muzeul istoric al orasului.
Biserica actuala este construita in stil bizantin, in caramida, cu pridvor deschis, sustinut de 12 coloane. Este in forma de cruce greaca inscrisa. La intretaierea celor doua brate ale crucii se inalta turla naosului cu 12 laturi si 12 ferestre. Altarul are de asemenea o forma caracteristica, cu o absida mare in axul longitudinal si doua abside alaturate servind de proscomidie si diaconicon.
Sculptura in lemn a catapetesmei este bogata si aurita. Pictura executata in 1927 de D. Belizarie in stil bizantin pe fond aurit ramane o lucrare de mare valoare a vremii noastre. Din fosta mitropolie se mai pastreaza o icoana de argint aurit cu capul Maicii Domnului si un epitaf din 1828 lucrat in plus rosu cu matase si fir.
Astazi fosta manastire a Targovistei serveste ca biserica de enorie, fiind catedrala orasului.
Cod Monument:DB-II-m-A-17283.01
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Contribuția eroilor la apărarea țării și Bisericii a fost evidențiată la Târgoviște de Mitropolitul Nifon (2018-05-18)

 Închide 

Contribuția eroilor la apărarea țării și Bisericii a fost evidențiată la Târgoviște de Mitropolitul Nifon

[2018-05-18]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Nifon a evidențiat joi contribuția eroilor români la apărarea țării și Bisericii, prin cuvintele rostite în Catedrala și Piața Tricolorului din Târgoviște.
În ziua Sărbătorii Înălțării Domnului, hramul Catedralei Mitropolitane, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, scrie site-ul oficial al Eparhiei.
După slujbă, a urmat o procesiune pe traseul dintre Catedrală și Piața Tricolorului, unde se află monumentul eroilor, înaintea căruia a fost oficiată slujba de pomenire pentru eroii neamului românesc.
Mitropolitul Nifon a apreciat în predica sa „necesitatea aprofundării unității naționale în acest An Centenar, în realizarea marilor proiecte ale neamului nostru, prin solidaritate, precum și prin contribuția responsabilă și la construirea prosperității țării, în respect față de adevăr și dreptate”.
Eroii români din toate timpurile sunt pomeniți anual de Înălțarea Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1411, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  IPS Nifon: Pilda Fiului risipitor – mărturie a iubirii nemărginite a Tatălui ceresc (2018-02-06)

 Închide 

IPS Nifon: Pilda Fiului risipitor – mărturie a iubirii nemărginite a Tatălui ceresc

[2018-02-06]
de Iulian Dumitrașcu

În Duminica a II-a din perioada Triodului, numită și a Fiului risipitor, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Târgoviște. Ierarhul le-a precizat celor prezenți că pilda consemnată în textul biblic duminical st㠑mărturie a iubirii nemărginite a Tatălui ceresc’.
‘Această pildă se constituie într-o mărturie a iubirii nemărginite a Tatălui ceresc Care trebuie să ne îndemne permanent la pocăință, prin înnoirea vieții, în rugăciune și grijă față de nevoile aproapelui’, a spus Înaltpreasfinția Sa.
În acest context, vorbind despre înțelesul teologic și existențial al Pildei Fiului Risipitor, Părintele Mitropolit a evidențiat ‘responsabilitatea și demnitatea de care, la un moment dat, dă dovadă Fiul risipitor, în cadrul manifestării libertății sale, dreptatea fără iubire a fiului cel mare’. De asemenea, IPS Nifon a remarcat și ‘iubirea milostivă a Tatălui pe care o dăruiește, cu generozitate, atât Fiului risipitor, cât și fiului celui mare’.
Catedrala arhiepiscopală din Târgoviște are hramul Înălțarea Domnului și este situată aproape de centrul orașului Târgoviște.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1666, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  „Rostul omului în viață este acela de a se sfinți și manifesta, prin faptele sale, sfințenia lui Dumnezeu”, a spus IPS Nifon la praznicul Botezului Domnului (2018-01-08)

 Închide 

„Rostul omului în viață este acela de a se sfinți și manifesta, prin faptele sale, sfințenia lui Dumnezeu”, a spus IPS Nifon la praznicul Botezului Domnului

[2018-01-08]
de Iulian Dumitrașcu

Numeroși credincioși târgovișteni au participat sâmbătă în Catedrala din Târgoviște, la Sfânta Liturghie, săvârșită de IPS Mitropolit Nifon. Ierarhul le-a explicat credincioșilor care este ‘rostul omului în viață’.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba sfințirii Agheasmei celei Mari, pe un podium amenajat în fața istoricului locaș de cult, ctitorit de Sfântul Voievod Neagoe Basarab.
În cuvântul său, Chiriarhul a evidențiat că Botezul Domnului, una din cele mai mari sărbători creștine, are în vedere sfințirea ființei umane și a întregii creații, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.
‘Botezul Domnului pune fundament botezului creștin și manifestă lucrarea mântuitoare a Sfintei Treimi, arătând că rostul omului în viață este acela de a se sfinți și de a manifesta, prin faptele sale, sfințenia lui Dumnezeu’, a spus Părintele Mitropolit.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1837, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  IPS Nifon: Noul An reprezintă un timp și o oportunitate de aprofundare a faptelor bune, a grijii față de aproapele (2018-01-03)

 Închide 

IPS Nifon: Noul An reprezintă un timp și o oportunitate de aprofundare a faptelor bune, a grijii față de aproapele

[2018-01-03]
de Iulian Dumitrașcu

Cu prilejul sărbătorii Tăierii împrejur cea după Trup a Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare, în cea dintâi zi a Noului An, IPS Nifon a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, în prezența unui mare număr de târgovișteni. Ierarhul le-a transmis că Anul Nou ‘reprezintă un timp și o oportunitate de aprofundare a faptelor bune și a grijii față de aproapele’.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a explicat semnificația teologică a sărbătorii Tăierii împrejur a Domnului, evidențiind că aceasta ‘prefigurează marele dar al Botezului, ca început al mântuirii noastre’ și a evocat personalitatea misionară, teologică și filantropică a Sf. Vasile cel Mare, cel care a fundamentat, prin cunoscuta sa inițiativă eclezială, Vasiliada, opera socială a Bisericii.
În continuare, Mitropolitul Nifon a subliniat c㠑Noul An reprezintă un timp și o oportunitate de aprofundare a faptelor bune, a grijii față de aproapele, de a răspunde noilor provocări ale vieții și de a reflecta veșnicia lui Dumnezeu prin tot ceea ce facem. Această certitudine se fundamentează pe Întruparea Fiului lui Dumnezeu care ne dă credința că putem sfinți timpul prin faptele vieții noastre, contribuind astfel la propria mântuire, precum și la cea a semenilor noștri’.
La final, Chiriarhul Târgoviștei a oficiat slujba de Te Deum, la început de nou an, oferind arhiereasca binecuvântare celor prezenți, dar a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru predecesorul său, vrednicul de pomenire Ierarhul Vasile Costin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1970, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  Prima zi de Crăciun la Catedrala din Târgoviște. „Sărbătoarea Nașterii Domnului este un îndemn la iubire, pace și viață autentică”, a spus IPS Nifon (2017-12-26)

 Închide 

Prima zi de Crăciun la Catedrala din Târgoviște. „Sărbătoarea Nașterii Domnului este un îndemn la iubire, pace și viață autentică”, a spus IPS Nifon

[2017-12-26]
de Iulian Dumitrașcu

Cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului, numeroși credincioși din istorica Cetate de Scaun a Târgoviștei au venit la Catedrala Mitropolitană pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Mitropolit Nifon. Ierarhul a evidențiat că sărbătoarea Nașterii Domnului este un îndemn la iubire, pace și viață autentică.
Părintele Mitropolit și-a continuat predica, afirmând că această bucurie a venirii Mântuitorului este singurul lucru nou sub soare și singura revoluție autentică din istoria omenirii care ne susține credința, ne animă speranța și ne însuflețește iubirea de a ne implica în lumea în care trăim, pentru a o schimba și a o transforma, după nemuritoarele principii ale Evangheliei Domnului Hristos.
La finalul evenimentului liturgic, în cadrul proiectului eparhial filantropic, intitulat Masa de Crăciun, a fost dăruită fiecăruia dintre cei prezenți la sfânta slujbă mâncare tradițională, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1782, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  Sărbătoarea Sfântului Neagoe Basarab | Catedrala din Târgoviște, la 500 ani de la începutul construcției (2017-09-26)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Neagoe Basarab | Catedrala din Târgoviște, la 500 ani de la începutul construcției

[2017-09-26]
de Gheorghe Anghel

IPS Nifon Sf. Neagoe Basarab (2)
La împlinirea a 500 de ani de la începutul construcției catedralei din Târgoviște, ctitorul ei, Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost cinstit în biserica pe care a dorit-o mare și frumoasă cu opt turle și tot rotunde, cum se satură ochii tuturor de vederea ei. Liturghia a fost oficiată, în lăcașul de cult, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei.
În omilia rostită cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rolul spiritual și cultural deosebit al Sfântului Voievod Neagoe Basarab în istoria neamului românesc, el fiind cel mai cunoscut ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.
Ierarhul a evidențiat faptul că Sfântul Neagoe este autorul celui mai important volum de înțelepciune creștină medievală româneasc㠖 Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie – și mare sprijinitor al Ortodoxiei universale, atât în țara noastră, la Muntele Athos, cât și în întreg Răsăritul creștin.
Chiriarhul locului a amintit, cu acest prilej, de volumul intitulat Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei, lansat în ziua de 11 august 2017, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Nifon.
În decursul zilei, Înaltpreasfinția Sa a efectuat o vizită pastorală în parohia cu hramul Sf. Voievod Neagoe Basarab, din Cartierul Tineretului unde a evaluat stadiul lucrărilor, în vederea târnosirii sfântului locaș în viitorul apropiat, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Zidirea bisericii catedrală a fost începută de domnitorul Neagoe Basarab, care după 1515 mutase sediul Mitropoliei de la Curtea de Argeș.
A fost finalizată de Radu Paisie, în 1537, când a învelit-o cu plumb. Până la 1688, aceasta a avut rolul de Catedrală mitropolitană, în jurul acesteia funcționând o tiparniță în limba română. După mutarea Mitropoliei la București, mitropolitul Teodosie și domnitorul Constantin Brâncoveanu au restaurat-o și au reînființat tipografia.
În 1821 este dezvelită de plumb de către eteriștii lui Alexandru Ipsilanti, pentru a fabrica gloanțe, ulterior, toate clădirile din jur fiind demolate. În 1889, catedrala a fost dărâmată, pentru ca, între 1892 și 1895, să fie refăcută după planurile arhitectului francez Lecomte de Nouy.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1940, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:28

»  Târgoviște | IPS Nifon a vorbit celor prezenți în Catedrala istorică despre cinstirea Maicii Domnului în tradiția creștină (2017-08-16)

 Închide 

Târgoviște | IPS Nifon a vorbit celor prezenți în Catedrala istorică despre cinstirea Maicii Domnului în tradiția creștină

[2017-08-16]
de Sorin Ionițe

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a slujit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului în Catedrala istorică Înălțarea Domnului din Târgoviște.
La ceremonialul liturgic din 15 august 2017 au slujit împreună cu ierarhul un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși, notează site-ul oficial al Eparhiei.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre semnificația sărbătorii înălțării cu trupul la cer a Maicii Domnului. Părintele Mitropolit a făcut referire la cântările și imnele care mărturisesc tradiția Bisericii despre Adormirea Maicii Domnului.
După învățătura Bisericii noastre, prin Adormirea Preasfintei Fecioare Maria, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, pentru că nu a rămas în mormânt, ci a fost mutat la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Maica Domnului a fost ridicată la ceruri de îngeri, prin voința Fiului ei, și se roagă pentru noi, ca o pururea purtătoare de grijă și bucuroasă mijlocitoare a celor credincioși, a explicat Arhiepiscopul Târgoviștei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2089, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Târgoviște | Sf. Ier. Nifon sărbătorit de 20 000 credincioși (2017-08-11)

 Închide 

Târgoviște | Sf. Ier. Nifon sărbătorit de 20 000 credincioși

[2017-08-11]
de Iulian Dumitrascu

Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, a fost cinstit prin rugăciune în Târgoviște de peste 20 000 credincioși. Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi de IPS Mitropolit Nifon, împreună cu 5 ierarhi ai Bisericii noastre pe podiumul din apropierea Catedralei Mitropolitane.
Dis de dimineață a fost scoasă în fața Catedralei racla cu moaștele Sf. Ier. Nifon pentru închinarea credincioșilor și apoi a fost săvârșită slujba Utreniei, informează site-ul oficial al Eparhiei.
În continuare, au liturghisit IPS Mitropolit Nifon, împreună cu IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba iuliei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, și PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
În predica sa, Mitropolitul Nifon a evidențiat rolul și influența Sf. Ier. Nifon asupra vieții spirituale și culturale muntene de la începutul secolului al XVI-lea.
Sfântul a fost cel care a transformat viața bisericească a înaintașilor, a îndreptat moravurile, a îndemnat la utilizarea tiparului în misiunea Bisericii și a format destoinici ucenici, dintre care cel mai de seamă este Sf. Domnitor Neagoe Basarab.
La îndemnurile sale, a fost tipărit, la Târgoviște, primul Liturghier ortodox din lume (1508), și, totodată, prima carte de pe teritoriul țării noastre.
Ierarhul a mai subliniat și faptul că anul acesta aniversăm jumătate de mileniu de la canonizarea Sf. Ier. Nifon, prima de pe teritoriul țării noastre, și tot atâția ani de la începutul construirii Catedralei Mitropolitane de Sf. Domnitor Neagoe Basarab.
Tot în contextul sărbătorii, Înaltpreasfinția Sa a lansat următoarele volume: Diaconul Coresi – ctitor de limbă română, misionar al credinței străbune și slujitor devotat al neamului românesc; Catedrala mitropolitană din Târgoviște – simbol al efervescenței misionare, spirituale și culturale muntene – 500 de ani de la începutul ridicării ei; Adevărul și frumusețea credinței creștine – îndrumător pentru tinerii de azi; Ieromonahul Macarie și excelența tipografică de la Târgoviște în secolele XVI-XVIII și broșura misionară Arta – expresie a frumuseții dumnezeiești.
La final, Părintele Mitropolit a oferit Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon și daruri elevilor din Eparhie care au obținut premii la Olimpiadele și Concursurile Naționale la diferite discipline, din anul școlar 2016-2017, aceștia fiind premiați împreună cu profesorii îndrumători.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2050, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Liturghie arhierească la Catedrala din Târgoviște. IPS Nifon a explicat credincioșilor învățăturile duhovnicești ale pericopei evanghelice (2017-07-31)

 Închide 

Liturghie arhierească la Catedrala din Târgoviște. IPS Nifon a explicat credincioșilor învățăturile duhovnicești ale pericopei evanghelice

[2017-07-31]
de Andrei Pau

Numeroși credincioși au participat duminică, 30 iulie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată la catedrala istorică din Târgoviște, ctitorită de Sfântul Voievod Neagoe Basarab, notează site-ul oficial al Eparhiei.
Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit diacon pe Liviu Gabriel Crețescu. Acesta va fi preot la Parohia Potlogi II, Protoieria Titu.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a evidențiat semnificația duhovnicească a evenimentului prezentat în pericopa evanghelică din duminica a 8-a după Rusalii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2081, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Târgoviște: Sărbătoarea Cincizecimii la Catedrala Arhiepiscopală (2017-06-06)

 Închide 

Târgoviște: Sărbătoarea Cincizecimii la Catedrala Arhiepiscopală

[2017-06-06]
de Iulian Dumitrascu

IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște cu prilejul marii sărbători a Pogorârii Duhului Sfânt.
La evenimentul din 4 iunie 2017 au participat mulți credincioși târgovișteni, dornici a se ruga în Catedrala istorică a orașului, informează site-ul oficial al Eparhiei.
După slujbă, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Vecernia Rusaliilor și a binecuvântat frunzele de nuc, simbol al focului și al darurilor Duhului Sfânt Care s-a pogorât la Cincizecime.
În cuvântul Său, ierarhul a evidențiat faptul că Cincizecimea reprezintă momentul istoric al întemeierii din punct de vedere văzut al Bisericii și este evenimentul fondator al debutului misiunii apostolilor.
Și noi, la fiecare slujbă religioasă invocăm prezența Duhului Sfânt Care-L face prezent pe Mântuitorul Hristos. De aceea, entuziasmul apostolic trebuie să ne îndemne la misiune și mărturie creștină cotidiană, pentru a fi vestitori ai iubirii lui Dumnezeu, a spus IPS Nifon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2211, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  IPS Nifon de Ziua Eroilor la Catedrala din Târgoviște (2017-05-25)

 Închide 

IPS Nifon de Ziua Eroilor la Catedrala din Târgoviște

[2017-05-25]
de Iulian Dumitrascu

Cu prilejul marii sărbători a Înălțării Domnului, hramul Catedralei din Târgoviște, IPS Nifon a săvârșit Sfânta Liturghie în istoricul lăcaș de cult, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Apoi, a avut loc tradiționala procesiune prin centrul orașului de la Catedrală spre Piața Tricolorului, acolo unde este amplasat monumentul eroilor, în fața căruia a fost săvârșită slujba de pomenire pentru toți cei care și-au jertfit viața pentru credința și neamul românesc.
La aceste ceremonii au luat parte credincioși din Municipiul Târgoviște, studenți ai Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia, elevi ai Seminarului Teologic Sf. Ioan Gură de Aur și de la școlile și liceele din oraș, precum și reprezentanți ai oficialităților locale și județene.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a reliefat importanța soteriologică a sărbătorii Înălțării Domnului, arătând că, intrând în slava Sa, de-a dreapta Tatălui, Domnul Cel Înviat din morți continuă să fie în permanență alături de noi, iar prin intermediul firii Sale umane îndumnezeite revarsă către noi fluvii de har și ne dăruiește pilda supremă de desăvârșire.
Ierarhul a evocat semnificația jertfei eroilor noștri, subliniind că ei sunt modele demne de urmat, dar și semne de speranță și de încredere că neamul și credința noastră vor aduce, și de acum înainte, roade multe și bogate. Cu onestitate și dăruire, prin viața și munca noastră, contribuind la zidirea civilizației românești contemporane, fiecare din noi omagiem exemplul lor jertfelnic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2233, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Târgoviște: Sărbătoarea Învierii la Catedrala Arhiepiscopală (2017-04-17)

 Închide 

Târgoviște: Sărbătoarea Învierii la Catedrala Arhiepiscopală

[2017-04-17]
de Iulian Dumitrascu

IPS Nifon a săvârșit în 16 aprilie 2017 slujba Învierii Domnului în fața Catedralei din Târgoviște, însoțit de preoți și diaconi, în prezența a mii de credincioși târgovișteni. Apoi, a oficiat Sfânta Liturghie în interiorul istoricului locaș de cult, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Tot în Catedrala din Târgoviște, Înaltpreasfinția Sa a celebrat și Slujba a doua a Învierii (Vecernia din ziua de Paști), cu citirea Sfintei Evanghelii în mai multe limbi, ca semn al universalității mesajului Evangheliei și al sobornicității ecleziale.
După aceea, a avut loc la Reședința Mitropolitană tradiționala recepție pascală la care au participat clerici, preoți din cele cinci protoierii ale Eparhiei, precum și stareți și starețe de mănăstiri. Corala Catedralei Mitropolitane a oferit un scurt concert pascal.
În cuvintele rostite, atât de la Catedrală, cât și de la Reședința mitropolitană, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre semnificația Învierii Mântuitorului Hristos în iconomia mântuirii ca sărbătoare a comuniunii, a solidarității și a unității în lume, semnul reconcilierii, păcii și bunei înțelegeri între oameni.
Sărbătoarea Sfintelor Paști reprezintă un reper sfânt ce ne descoperă sensul autentic al existenței noastre, oferindu-ne cu generozitate dumnezeiască, forța de a mărturisi, cu încredere în Bunul Dumnezeu, valoarea inefabilă a vieții ființei umane, a conchis ierarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2494, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Catedrala din Târgoviște: IPS Nifon a oficiat Denia Prohodului Domnului (2017-04-15)

 Închide 

Catedrala din Târgoviște: IPS Nifon a oficiat Denia Prohodului Domnului

[2017-04-15]
de Iulian Dumitrascu

IPS Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, cu participarea unui mare număr de credincioși, în majoritate tineri, a săvârșit în 14 aprilie 2017 la Catedrala din Târgoviște slujba Deniei Prohodului Domnului.
După cântarea imnului Prohodului, ierarhul a condus procesiunea clericilor și a credincioșilor care a înconjurat istorica Catedrală munteană, ca simbol al punerii în mormânt a Domnului Hristos, potrivit site-ului oficial a Eparhiei.
În cuvântul său, IPS Nifon a vobit despre semnificația soteriologică a morții răscumpărătoare și mântuitoare a Domnului Hristos, aprofundând bogata simbolistică teologică a Prohodului Domnului. Părintele Mitropolit a subliniat că Vinerea Sfântă este ziua întemeierii în chip nevăzut a Bisericii, timp de speranță, de lumină și de încredere, deoarece pe jertfa răscumpărătoare a Mântuitorului se întemeiază viața și credința noastră.
Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți la înnoirea vieții întru lumina purificatoare a pătimirii și morții Domnului întru așteptarea Învierii Sale biruitoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2375, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Duminica Floriilor 2017: IPS Nifon a liturghisit la Catedrala din Târgoviște (2017-04-11)

 Închide 

Duminica Floriilor 2017: IPS Nifon a liturghisit la Catedrala din Târgoviște

[2017-04-11]
de Iulian Dumitrascu

În Duminica Floriilor IPS Nifon a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, unde au participat numeroși credincioși, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Ierarhul, în timpul slujbei, a binecuvântat ramurile de salcie și de măslin, trimise de credincioșii dâmbovițeni din Spania pentru a-și manifesta comuniunea cu ortodoxia românească de pe meleagurile natale.
De asemenea, tânărul teolog Iulian Butcă a fost hirotonit în diacon pe seama parohiei Vârfuri, Protoieria Pucioasa.
În cuvântul său, ierarhul a evocat semnificațiile spirituale și misionare ale Intrării Domnului în Ierusalim. Părintele Mitropolit a accentuat că Biserica noastră, prin întreaga sa activitate, înlesnește intrarea Mântuitorului Hristos prin intermediul harului Duhului Sfânt în sufletele oamenilor, pentru a aduce bogate și mântuitoare roade.
Mesajul Duminicii Floriilor, a mai spus IPS Nifon, este unul de speranță și lumină, deoarece Domnul pătrunde cu iubirea Sa milostivă în sufletele și lumea noastră, oferindu-ne nădejdea transformării după chipul său a tuturor celor ce cred.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2377, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Catedrala din Târgoviște | Credința – semn al comuniunii cu Dumnezeu, explică IPS Nifon (2017-03-28)

 Închide 

Catedrala din Târgoviște | Credința – semn al comuniunii cu Dumnezeu, explică IPS Nifon

[2017-03-28]
de Iulian Dumitrascu

În Duminica a 4-a din Postul Mare IPS Nifon a liturghisit la Catedrala din Târgoviște, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Cu acest prilej, ierarhul a hirotonit în diacon pe tânărul Alexandru Dinu, pe seama Parohiei Ludești, Protoieria Găești. De asemenea, diaconul Dumitru Chivulescu a fost hirotonit în preot pe seama Parohiei Viișoara, Protoieria Târgoviște Nord.
Mitropolitul a rostit și un cuvânt în care a vorbit despre importanța credinței în viața noastră cotidiană, ca semn al comuniunii binefăcătoare cu Dumnezeu care vindecă neputințele noastre sufletești și trupești, precum și toată îndoiala noastră.
Urcușul duhovnicesc, ținta spirituală a oricărui credincios, este rodul, deopotrivă al credinței însuflețite de harul dumnezeiesc, ce se arată în faptele iubirii milostive față de semenii noștri, a mai subliniat IPS Nifon.
La slujba euharistică din 26 martie 2017 au participat numeroși credincioși.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2486, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29

»  Duminica Ortodoxiei reprezintă sărbătoarea identității noastre ortodoxe, a spus IPS Nifon (2017-03-06)

 Închide 

Duminica Ortodoxiei reprezintă sărbătoarea identității noastre ortodoxe, a spus IPS Nifon

[2017-03-06]
de Gheorghe Anghel

IPS Nifon - Duminica Ortodoxiei 2017
În Duminica Ortodoxiei din data de 5 martie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala din Târgoviște, informează Biroul de Presă al Eparhiei.
În cuvântul său, Arhiepiscopul Târgoviștei a evidențiat faptul că Duminica Ortodoxiei reprezintă sărbătoarea identității noastre ortodoxe, celebrarea comuniunii în Duhul adevărului cu Sfinții Părinți, cu tezaurul de spiritualitate autentic drept măritor pe care înaintașii noștri l-au preluat și aprofundat.
Totodată, este și un prilej de a ne aminti de toți aceia care și-au dat viața pentru apărarea Bisericii noastre străbune, a spus Ierarhul, iar fidelitatea noastră față de credința strămoșească manifestă cel mai bine respectul față de ei și dreapta slăvire a lui Dumnezeu.
Cu toții avem responsabilitatea de a propovădui, prin faptele noastre, credința strămoșilor noștri, de a o sprijini și apăra, precum și de a o transmite nealterată urmașilor, a îndemnat în finalul cuvântului său IPS Nifon.
În cadrul Liturghiei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei și a avut loc tradiționala colectă pentru Fondul Central Misionar, activitate ce va continua și în perioada imediat următoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2597, Ultimul acces: 2019-05-19 16:56:29


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:8695
Data ultimei vizualizări:2019-05-19 16:56:29
Data actualizare:2006-03-22 04:16:19
Data încărcării:2006-03-22 04:16:19
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-04-14
Contor: 532

Vedere din față
Foto: Cristian Laubach

Data: 2010-08-12
Contor: 137

Vedere din față
Foto: Andrei Stroe

Data: 2010-09-30
Contor: 96

Vedere de ansamblu
Foto: RomaniaSeenByRichard

Data: 2010-10-18
Contor: 125

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro

Data: 2008-01-16
Contor: 160

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2009-06-26
Contor: 89

Vedere de ansamblu
Foto: dambovita.djc.ro

Data: 2007-09-27
Contor: 145

Vedere din față
Foto: internet

Data: 2010-08-12
Contor: 115

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 2007-09-28
Contor: 98

Fațada
Foto: internet

Data: 2009-06-26
Contor: 126

Turnul clopotniță
Foto: dambovita.djc.ro