Baia Mare :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Baia Mare
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Baia Mare
Județ:Maramureș
Adresa:strada Vasile Lucaciu Nr. 59
Cod poștal:430164
Telefon :0262... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiammsm.ro, www.baiaMare.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Costinas Andrei, Varga Nicolae, Terec Adrian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Construita intre anii 1905 si 1911,
Arhitectura reflectand un stil nou in constructie, conceputa in trei nave, traversate de tribune la cele laterale, atribuind spatiului mai mult spatiu si monumentalitate;
Impozant edificiu de cult , cu picturi murale, partial realizate de pictorul maramuresan Traian Biltiu Dancus;
Tampla bogat decorata, turn-clopotnita ridicat in coltul sud-vesti al fatadei principale.
Scaunul vladicesc maramuresan ocupat in 1711 de sfantul Iosif Marturisitorul, Episcop al Maramuresului, cu resedinta initial in manastirea “Sfantul Mihail “ din Peri-Ucraina ,
intemnitat si eliberat din Cetatea Hust pentru a parasi Ortodoxia, praznuit pe 24 aprilie.
Alte informații:Fosta Catedrala Greco-catolică
Cod Monument:MM-II-m-B-04471
Știri despre biserică:

»  Poziția Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș cu privire la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare (2018-08-20)

 Închide 

Poziția Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș cu privire la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare

[2018-08-20]
Catedrala neretrocedată
Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a aflat mai întâi din presă și apoi a luat act de decizia Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului de a resfinți Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Municipiul Baia Mare. Resfințirea, a treia oară a acestui locaș de cult, de când se află în posesia Bisericii Ortodoxe Române, concretizată în data de 19 august 2018, ne obligă să amintim oamenilor de bunăvoință că istoria nu poate fi falsificată atâta timp cât cineva este interesat să cunoască adevărul.

Biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare, a fost construită între anii 1905-1911, de credincioșii greco-catolici din orașul Baia Mare, aportul cel mai însemnat aducându-l vrednicul de pomenire, preotul canonic Alexandru Breban, care era și păstorul comunității greco-catolice. În data de 5 iunie 1930, prin bula papal㠄Sollemni Conventione” a Papei Pius al XI-lea, biserica este ridicată la rangul de Catedrală episcopală. În această Catedrală, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat Episcopul dr. Alexandru Rusu, de unde a păstorit credincioșii greco-catolici din Maramureș până în anul 1948 când a fost arestat de către autoritățile regimului comunist nou instalat în România.
Catedrala a fost confiscată și dată Bisericii Ortodoxe Române, Episcopul închis iar credincioșii obligați să treacă la Biserica Ortodoxă. Odată cu evenimentele din decembrie 1989, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș își redobândește dreptul la libertate și face toate demersurile necesare și legale pentru a reintra în posesia propriei Catedrale. Din păcate nici Statul Român, care a condamnat oficial regimul comunist, nu a contribuit la reglementarea situației juridice a lăcașurilor de cult confiscate de regimul comunist, lăsând întregul demers la latitudinea Bisericii Ortodoxe.
Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a reluat inițiativa deschiderii unui dialog și a trimis Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului scrisoarea nr. 511/06.06.2017, însă a rămas până astăzi fără nici un răspuns. Este de neînțeles cum Episcopia Ortodoxă nu dorește nici astăzi să colaboreze și să își aducă aportul la repararea abuzurilor săvârșite de către regimul comunist. Deși Episcopia Ortodoxă a început și aproape finalizat construcția unei noi și impunătoare Catedrale, aceasta continuă și astăzi să se raporteze la vechea Catedrală ca la o moștenire proprie, încercând să falsifice istoria prin omisiune, deși Catedrala Adormirea Maicii Domnului este singura din cele cinci Catedrale confiscate de regimul comunist neretrocedată Bisericii Greco-Catolice.
Drumul deschis de dialogul ecumenic presupune o apropiere a confesiunilor creștine, fapt atât de concret și vizibil în Europa Occidentală unde Biserica Catolică a oferit Bisericii Ortodoxe Române multe lăcașuri de cult, unele în proprietate, altele în folosință. Ceea ce se întâmplă în Maramureș este ofensator, nedrept și fără spirit creștin. Anul Centenar ne amintește de jertfa înaintașilor care au înfăptuit România modernă și de datoriile pe care le avem față de perpetuarea memoriei lor. Mulți dintre aceștia au murit în închisori printre care și Episcopul dr. Alexandru Rusu, care își așteaptă Învierea de apoi în cimitirul închisorii din Gherla, unde a murit în data de 9 mai 1963. Spiritul României moderne, la care au visat înaintașii noștri și pe care trebuie și noi să îl menținem viu, „o Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului Său”, după cum spunea Cardinalul Iuliu Hossu la Alba Iulia, se cultivă și prin repararea nedreptăților suferite de credincioșii greco-catolici până astăzi.
Catedrala Adormirea Maicii Domnului face parte din memoria colectivă a credincioșilor greco-catolici, rămâne pe mai departe un simbol al istoriei noastre zbuciumate și un martor tăcut al așteptărilor Episcopiei noastre și a dreptății lui Dumnezeu. Dacă aceștia vor tăcea, pietrele vor striga (Lc. 19.40). (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1193, Ultimul acces: 2020-05-28 06:57:18

»  PS Iustin la Catedrala istorică din Baia Mare. Sfânta Liturghie și hirotonire întru preot (2017-01-10)

 Închide 

PS Iustin la Catedrala istorică din Baia Mare. Sfânta Liturghie și hirotonire întru preot

[2017-01-10]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat duminică, 8 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Catedrala istorică Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot, pe seama acestei biserici, pe arhidiaconul Ioan Daniel Tirean, care a fost diaconul Arhiepiscopului Justinian, timp de opt ani.
Părintele Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, a rostit un cuvânt despre pocăință.
La final, Preasfințitul Părinte Iustin a amintit de prima sa slujire ca arhiereu, în urmă cu 23 de ani, în Catedrala istorică din Baia Mare. De asemenea, ierarhul a apreciat lucrările care au avut în ultima perioadă la locașul de cult.
Pentru mai multe detalii, accesați pagina oficială a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2546, Ultimul acces: 2020-05-28 06:57:18

»  Sărbătoarea Catedralei istorice din Baia Mare (2013-12-30)

 Închide 

Sărbătoarea Catedralei istorice din Baia Mare

[2013-12-30]
La Catedrala istoric㠔Adormirea Maicii Domnului” Baia Mare 1 a fost prilej de bucurie duhovnicească duminica aceasta, la 29 decembrie 2013. După ani de procese între ortodocși și greco-catolici, lăcașul de cult a revenit definitiv Parohiei ortodoxe. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
„Tradițional încheiem anul la catedrala veche a orașului, biserica Adormirea Maicii Domnului care a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare cu prezența credincioșilor foarte frumoasă și numeroasă. Suntem în atmosfera plină de bucurie pace și binecuvântare a sărbătorii Nașterii Domnului, în preajma Anului Nou, la cumpăna dintre ani“, a spus PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, potrivit TRINITAS TV.
În 2011 biserica a împlinit un secol de existenta, prilej cu care a fost renovată și resfințită. La final, ierarhul a cântat colinde alături de credincioșii parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4338, Ultimul acces: 2020-05-28 06:57:18

»  Resfințirea vechii Catedrale din Baia Mare (2011-08-21)

 Închide 

Resfințirea vechii Catedrale din Baia Mare

[2011-08-21]
Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, vechea Catedrala a orașului, a fost resfințită în astăzi, 21 august 2011, informează TRINITAS TV.
Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Iustin Sigheteanul.
„Cu această ocazie am participat cu multă dragoste la invitația Înaltpreasfințitului Justinian și a Preasfințitului Iustin. Dumnezeu să ne binecuvânteze dragostea noastră, să binecuvânteze cinstirea pe care o avem noi față de Maica Preacurată, iar Maica Domnului să rămână Ocrotitoarea noastră pentru ca să putem trece peste toate greutățile vieții în drumul nostru spre viața veșnică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.
„Vreau să dau slavă lui Dumnezeu că avem aici în nord-vestul țării noastre un popor vrednic. Acesta este darul lui Dumnezeu. Am venit ca să mulțumesc profund lui Dumnezeu acum când sunt la capătul drumului meu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Justinian.
La final, unul din slujitorii bisericii a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor și s-au oferit diplome de recunoștință tuturor celor care au sprijinit lucrările de renovare.
„Sărbătoarea hramului Parohiei Baia Mare I, cu Biserica Adormirea Maicii Domnului, a fost anul acesta un prilej de mare bucurie, pentru că la împlinirea a 100 de la întemeierea și ctitoria ei s-au adus ample lucrări de înnoire interioară și exterioară”, a declarat Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul.
Vechea Catedrala a orașului Baia Mare a fost construită în anul 1910 și are un număr de 8791 de credincioși. În urmă cu 20 de ani Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian a fost instalat, în acest lăcaș, Episcop al Maramureșului și Sătmarului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4880, Ultimul acces: 2020-05-28 16:58:22


Nr. vizualizări:5953
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 06:57:18
Data actualizare:2015-03-31 06:58:55
Data încărcării:2006-04-05 10:45:35
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:14
Fotografi:Dan Deva: 7, Nelu_Pozaru: 3, internet: 2, Marin Giurgiu: 1, ro.wikipedia.org: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-03
Contor: 185

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 85

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2012-10-03
Contor: 57

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 35

Vedere de ansamblu
Foto: Dan Deva

Data: 2011-08-06
Contor: 41

Vedere frontala
Foto: Marin Giurgiu

Data: 2012-10-03
Contor: 23

Turnul
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2010-12-07
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 37

O alta ipostaza
Foto: Dan Deva

Data: 2010-07-21
Contor: 122

Vedere de ansamblu
Foto: internet

Data: 1908-00-00
Contor: 43

Fotografie veche
Foto: internet

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 72

Nave laterale
Foto: Dan Deva

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 58

Capela cimitirului
Foto: Dan Deva

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 52

Intrarea
Foto: Dan Deva

Data: 2010-07-13
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40
Contor: 60

Adaugiri ulterioare
Foto: Dan Deva