Bucuresti :: Biserica Foisor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Foișor
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Foișorului nr. 5
Cod poștal:031172
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Popa Petru Dan
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Numele de foisor îi revine de la foisorul care a facut parte din corpul palatului domnesc, zidit de Doamna Smaranda- sotia lui Nicolae Mavrocordat, care este si ctitora acestei biserici. Urmele palatului se mai pot vedea si astazi în partea de sud- est a bisericii, care au fost cercetate de catre Muzeul de Istorie a Bucurestilor în cursul anilor 1963 si 1964, când au fost facute sapaturile descoperindu-se temeliile acestui palat.
Pentru ca interiorul acestei biserici sa fie si mai clar si bine lamurit, notam în cele ce urmeaza, în întregime, pisania acestei biserici, care este sapata pe o mare lespede de piatra, lunga de 1, 10 m si înalta de 0, 75 m, litere chirilice, în relief si care este asezata deasupra usii de la intrarea în biserica. Este recunoscuta de toti cercetatorii ca cea initiala si originala.
„Aceasta Sfânta si Dumnezeiasca Biserica cu hramul Nasterea Prea Sfintei Stapânei noastre Nascatoarei de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, este din temelie zidita, zugravita si înfrumusetata pe dinlauntru si pe dinafara pâna la savârsit, precum se vede, cu toata cheltuiala Prea Luminatului Mariei Sale Doamna Smaranda, Doamna Fericitului si Pururea pomenitului raposatului, Mariei sale Ioan Nicolae Alexandru Voievod. Savârsindu-se în zilelel Prea Luminatului si Prea Înaltatului Domn Ion Constantin Nicolae Voievod, întru a patra domnie a Mariei Sale aici în Tara Româneasca, pentru vesnica pomenire a Mariei Sale si a tot luminat neamului Mariei Sale si a închinat- o a fi metor Sfintei Mânastiri Radu Voda de aici din Bucuresti unde exista; se cinsteste hramul Prea Sfintei Trite, fiind mosia acestei Mânastiri. Si a fost ispravnic pâna la savârsirea acestui Dumnezeiesc lacas Pascal Vel. Ispravnic.
De la zidirea lumii 7254- De la Hristos 1746- noiembrie 20”.
Deci din pisanie se vede clar ca Biserica Foisor a fost zidita în anul 1746, de catre Doamna Samranda Nicolae Mavrocordat si a fost închinata ca metoc Mânastirii Radu Voda din Bucuresti, cu care se învecina în partea de sud- vest. Locul pe care a fost zidita Biserica Foisor facea parte din mosia Mânastirii Radu Voda. Aceasta mosie, în acea vreme, se gasea în afara de Bucuresti, era acoperita cu vii si pamânt arabil, nu avea nici un fel de constructii si de aceea Doamna Smaranda si- a zidit palatul de vara cu foisor, locul fiind mai înalt ra si mai racoros si în acelasi timp foarte linistit.
Biserica fiind metoc al Mânastirii Radu Voda, este de la sine înteles ca era deservita de calugari. Era împrejmuita cu un zid gros de caramida, având în jurul ei chiliile calugarilor, a caror urme s- au pastrat pâna în anul 1925.
Biserica era construita din caramida subtire, var si nisip, compozitie foarte rezistenta si durabila; are zidurile foarte groase; în interior la despartirea naosului, cupola este sprijinita de doi stâlpi din piatra masiva si cioplita rotund. Are catapeasma din zid; ferestrele erau mici, asa cum era obiceiul sa se faca în acea vreme, forma de firida, arhitectura si stil bizantin- brâncovenesc; pridvorul deschis, usa de la intrare din stejar cioplit cu toporul, îmbracata în fier si broasca facuta de mesteri fierari din vremea aceea.
Pictura fresca este stil bizantin- brâncovenesc, care se pastreaza si astazi, acoperita cu un star de calcar si pictura în ulei. Este foarte înalta, are doua turle, dintre care cea din fata a servit de clopotnita pâna în anii 1900. Fiecare turla are în vârf câte o cruce de fier lucrata cu înflorituri.
În tot timpul cât Doamna Smaranda si dupa dânsa neamul ei s- a servit de palatul din curtea Bisericii Foisor, acest palat era legat cu Mânastirea Vacaresti, printr- un pod de lemn geamlâc, sprijinit pe piloni grosi de stejar care în linie dreapta spre sud, trecea peste Dâmbovita care în vremea aceea forma un fel de mlastina; toata valea aceasta dintre biserica si Mânastirea Vacaresti în linie dreapta distanta cam de 2, 5 km.
Ceea ce este mai interesant la aceasta biserica sta în faptul ca si- a pastrat turlele care au înfruntat toate cutremurele de pamânt care au fost în decurs de aproape 225 ani, lucru foarte rar întâmplat în Bucuresti si chiar în întreaga tara.
În anul 1936 s- a reconditionat pictura în ulei care dateaza din anul 1889, când peste pictura initiala s- a asternut un strat gros de calcar si apoi o pictura în ulei de nici o valoare artistica. De la aceasta data nu i s- au mai facut nici un fel de reparatii. Astazi se simte nevoia mai mult ca oricând de restaurarea picturii initiale, fresca si chiar restaurarea din punct de vedere arhitectural al monumentului, lucrare care necesita fonduri foarte mari.
În anul 1925 s-a cladit în partea de rasarit a curtii bisericii prima casa parohiala compusa din 4 camere pentru locuinta preotilor. În anul 1930 s-a cladit a doua casa parohiala, aceasta fiind în partea de nord a curtii bisericii. În anul 1935 s-a cladit clopotnita din zid, cu intrare, stil mânastiresc în partea de nord- vest a curtii bisericii.
Biserica Foisor cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” si „Sf. Mucenic Trifon” este monument istoric- zidita între 1746 de catre Doamna Smaranda Mavrocordat sotia Domnitorului Nicolae Alexandru Mavrocordat asa cum scrie de altfel în pisania de deasupra usilor de la intrarea în biserica.
Din anul 1990, prin retragere la pensie a P. C. preoti Costache Anutei si Pansit Toporas, destinele acestei parohii au fost preluate de catre p. c. preot POPA PETRU DAN absolvent al Seminarului Teologic (1971- 1976) si al Institutului Teologic din Bucuresti (1977- 1981) .
De la preluarea oficiului de paroh al Parohiei Foisor pâna astazi, s- au întreprins urmatoarele sanctiuni cu caracter economic- administrativ:
- Consolidarea celor doua turle ale bisericii, grav avariate în urma cutremurelor din 1977 si 1990.
- Montarea unor tiranti din fier beton, de legatura a boltilor de rezistenta a turlelor si absidelor în interiorul bisericii, pe baza unor proiecte si avize ale specialistilor în domeniu, pentru a mari cotade rezistenta a bisericii în eventualitatea unor cataclisme.
- Reparatii si lucrari de vopsitorie la acoperisul turlelor si a bisericii cu minum de plumb si bronz argintiu.
- Înlocuirea jghiaburilor si a burlanelor ruginite si deteriorate.
- Zugravirea turlelor în ciment alb cu praf de marmura si aracet precum si a peretilor exteriori ai bisericii si ai clopotnitei.
- S-a introdus instalatie de încalzire centrala cu agent termic preluat de R. A. D. E. T. ; aceasta lucrare a necesitat Proiect si Devia de lucrare iar executia s-a realizat pe etape si segmente de lucru, cum sunt: a) înaltarea caloriferelor în biserica si în casa parohiala; b) saparea si bransarea canalului termic; c) montarea tevilor tur si retur în biserica, casa parohiala si în canalul termic; d) montarea rezervorului de apa casda si al celui cu apa rece în podul casei parohiale; e) racordarea la siatem; f) construirea unui hidroelevator;
- Rezidirea zidului din caramida demolat în perioada comunista din partea de nord a curtii bisericii;
- Repararea în proportie de 25 la suta a zidului vechi de caramida situat în partea de rasarit a curtii bisericii, în zona unde s-a aflat vechiul palat domnesc;
- Parcelarea si amenajarea curtii interioare a bisericii prin înaltarea gardurilor de zid si plasa precum si a gardului de scândura de brad pe o lungime de aproximativ 70m dintre curtea bisericii si curtea casei parohiale,
- Amenajarea spatiilor verzi prin plantarea de arbusti ornamentali, liliac, iasomie, trandafiri etc. ;
În anul 2000 s-a realizat proiectul si devizul de restaurare a picturii murale de la Biserica Foisor, proiect avizat favorabil de catre Ministerul Culturii- Directia Monumentelor Istorice.
Cod Monument:B-II-m-A-18759
Știri despre biserică:

»  La Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc va fi inaugurat Ansamblul monumental „Bun creștin și bun român” (2018-11-29)

 Închide 

La Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc va fi inaugurat Ansamblul monumental „Bun creștin și bun român”

[2018-11-29]
de Iulian Dumitrașcu

În contextul Anului comemorativ 2018 în Patriarhia Română, sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 12:00, la biserica Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc din București va avea loc evenimentul comemorativ „Bun creștin și bun român”.
Evenimentul va fi organizat de departamentul pentru copii și tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” și este dedicat părintelui căpitan Gheorghe C. Crețu, preot militar din Primul Război Mondial.
Cu acest prilej, va fi inaugurat ansamblul monumental „Bun creștin și bun român”, dedicat Anulului comemorativ 2018 în Patriarhia Română.
În incinta bisericii „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc din București va avea loc dezvelirea unui monument dedicat părintelui căpitan în rezervă Gheorghe C. Crețu și sfințirea a două troițe dedicate înfăptuitorilor României Mari care au apărat Ortodoxia în timpul persecuțiilor anticreștine din timpul regimului comunist.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2183, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Moaștele Sf. Serafim și ale Sf. Pantelimon au fost purtate în procesiune în Parohia Foișorul de Foc (2018-07-26)

 Închide 

Moaștele Sf. Serafim și ale Sf. Pantelimon au fost purtate în procesiune în Parohia Foișorul de Foc

[2018-07-26]
de Sorin Ionițe

Moaștele Sfântului Serafim de Sarov de la Biserica „Sfântul Nicolae Tabacu” au fost purtate în procesiune împreună cu cele ale Sfântului Pantelimon joi seară, cu prilejul cinstirii ocrotitorului spiritual al Bisericii din apropierea Foișorului de Foc.
Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc a început cu slujbele Vecerniei, Litiei și Acatistului, după care a urmat procesiunea pe străzile din împrejurimile lăcașului de cult cu cele două racle și cu icoanele celor doi sfinți.
Moaștele Sfântului Serafim au fost așezate spre cinstire lângă cele ale Sfântului Pantelimon din patrimoniul Bisericii. Racla de la Biserica Tabacu va rămâne la Biserica Sf. Pantelimon pe parcursul zilei de vineri, 27 iulie 2018.
Joi de la ora 20:30, în curtea bisericii „Sfântul Pantelimon” va avea loc spectacolul religios Urma pașilor Tăi, o adaptare după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu.
În ziua de vineri, 27 iulie 2018, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, începând cu ora 8.00, urmată de slujba parastasului pentru ctitorii bisericii.
Moaștele Sfântului Serafim de Sarov au fost aduse și dăruite de Patriarul Kirill, prezent la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în toamna anului 2017.
Canonizarea marelui stareț Serafim de Sarov a avut loc în vara anului 1903, eveniment la care a participat și ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, purtând pe umeri racla cu sfintele moaște ale acestui sfânt.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2569, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc: A fost vernisată expoziția itinerantă de icoane pe lemn „Cu Hristos în suferinț㔠(2017-10-12)

 Închide 

Biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc: A fost vernisată expoziția itinerantă de icoane pe lemn „Cu Hristos în suferință”

[2017-10-12]
de Iulian Dumitrascu

Departamentul pentru copii și tineret al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București a pregătit o expoziție itinerantă de icoane pe lemn intitulată Cu Hristos în suferință.
Această expoziție este organizată de Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, potrivit Pr. Bogdan Teleanu, preot coslujitor la această biserică.
Icoanele au fost așezate chiar lângă racla acestei biserici care adăpostește veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, împodobind cadrul de sub amvon.
Vernisajul acestei expoziții a avut loc în cadrul manifestării cultural-educative #CARTEaREZISTĂ dedicată Zilei Internaționale a Educației, contribuind la campania de strângere de cărți pentru instituțiile defavorizate din punct de vedere al fondului de carte.
Piesa de rezistență a expoziție o reprezintă o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos Pantocrator în zeghe, amintind faptul că anul 2017 este dedicat de Patriarhia Română apărătorilor ortodoxiei din vremea persecuției regimului comunist din România.
Icoanele au fost pictate de membrii Departamentului pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon în cadrul atelierelor de pictură, în cadrul cărora au fost organizate mai multe biblioteci ad-hoc Tinere, ia și citește!.
Expoziția se dorește să prefațeze atelierul de teatru coordonat de doamna Simona Pandele în care se pregătește lansarea piesei de teatru Osânda cărților dedicată Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Piesa de teatru pune în lumină rezistența prin cult a preoților de la biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc din București în fața Ciumei Roșii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3516, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Ziua Principatelor Române marcată la biserica "Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc" (2016-01-26)

 Închide 

Ziua Principatelor Române marcată la biserica "Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc"

[2016-01-26]
Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon al Parohiei Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București a marcat duminică, 24 ianuarie 2016, împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cu acest prilej, în lăcașul de cult a avut loc premiera proiecției piesei de teatru Lumina Sfântului Andrei.
Piesă de teatru dedicată Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, a fost scrisă de pr. Teleanu Bogdan și pusă în scenă de elevii clasei a III-a A de la Școală Gimnazială Maica Domnului din București sub coordonarea doamnei învățător Daniela Ignat cu scopul de a atrage atenția asupra unor cazuri sociale din parohie care necesită sprijin din partea comunității.
„Acesta a fost primul pas dintr-o acțiune mai amplă care face parte din proiectul parohial «Din mila Sfântului Pantelimon» cu care Departamentul pentru copii și tineret «Ateneul Sfântului Pantelimon» dorește să se prezinte la concursul național bisericesc «Biserica și Școala din sufletul meu», a spus pr. Bogdan Teleanu.
Următoarea etapă o constituie proiecția piesei de teatru în cadrul orei de religie de la clasa a III-A, ocazie cu care Biserica și Școală se vor implică concret în ajutorarea cazurilor sociale semnalate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5101, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Atelier de iconografie la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București (2015-08-28)

 Închide 

Atelier de iconografie la biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București

[2015-08-28]
A doua parte a atelierului de iconografie organizat anual de Departamentul pentru copii și tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București debutează sâmbătă 5 septembrie 2015, anunță Pr. Bogdan-Aurel Teleanu.
"Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon"
A doua parte a atelierului de iconografie este intitulată "Prietenii Ateneului Sfântului Pantelimon" și este susținută de către Nicoleta Șerban, specialist în arta iconografică românească.
Prin organizarea acestui atelier, Departamentul pentru copii și tineret "Ateneul Sfântului Pantelimon" își propune cultivarea tradiției pictării icoanei pe lemn la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București prin descoperirea și punerea în valoare a talentelor tinerei generații.
“În acest sens, facem, precizarea că cea de a doua formă a bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc a fost construită în anul 1790 de către preotul Ivan ot Silvestru, recunoscut zugrav de icoane. Acesta a pictat câteva icoane și la biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București, o parte din acestea mai păstrându-se și astăzi. Inițial, așa după cum reiese după o mărturie fotografică a icoanelor zugrăvite pe o cutie a milei din acea perioadă, Popa Ivan stabilise ca cel de-al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon să fie Sfântul Ierarh Nicolae. Acest hram s-a păstrat până aproape în secolul al XX-lea, după cum vedem din niște documente privitoare la refacerea bisericii. Credem că stabilirea ca al doilea hram al bisericii Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc să fie Cuvioasa Parascheva s-a făcut abia în prima partea a secolului al XX-lea”, după cum a precizat Pr. Bogdan-Aurel Teleanu.
***
Biserica veche, construită din lemn – după cum ne informează istoricul N. Stoicescu -, a fost atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752. Mărturii despre această primă veche biserică construită din lemn întâlnim și în „Bibliografia monumentelor feudale din București” a Banului N. Cantacuzino.În anul 1790, în locul bisericii de lemn – după cum se menționează într-o pisanie săpată în piatră cu litere chirilice – a fost construită una din zid de către preotul Ivan ot Silvestru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6146, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Procesiunea Mărturisirea credinței în cetate, organizată de parohia Sfântul Pantelimon din zona Foișorului de Foc din Capitală (2015-07-27)

 Închide 

Procesiunea Mărturisirea credinței în cetate, organizată de parohia Sfântul Pantelimon din zona Foișorului de Foc din Capitală

[2015-07-27]
Sute de credincioși se închină la racla cu moaștele Sfântului Pantelimon de la biserica care poartă ca hram pe acest sfânt ocrotitor al medicilor și tămăduitor al bolnavilor situată în zona Foișorului de Foc din Capitală.
După slujba de sfințire cu agheasmă a Sfintei Mese de la această biserică parohială și slujba Vecerniei oficiate de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preacuviosul Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier eparhial, înconjurat de un numeros sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Ioan Popescu al Protopopiatului Sector II Capitală, racla cu moaștele Sfântului Pantelimon a fost scoasă duminică seara din biserică, acestea fiind așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în fața lăcașului de cult, după cum ne-a precizat Pr. coslujitor Bogdan Teleanu.
Racla cu moaștele Sfântului Pantelimon a fost purtată apoi în procesiunea Mărturisirea credinței în cetate pe străzile din jurul bisericii. Procesiunea a fost deschisă de persoane care purtau torțe în mâini, urmate de toacă, de steagurile bisericii, de racla cu moaște și de o icoană mare cu Sfântul Pantelimon. În timpul procesiunii, credincioșii au avut în mâini lumânări aprinse și au cântat imnuri închinate Sfântului Pantelimon.
Racla cu moaștele Sfântului Pantelimon, tămăduitorul de suferințe va rămâne și astăzi în curtea bisericii până la închinarea ultimului pelerin.
Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu a evocat, în cuvântul de învățătură, atât importanța Sfântului Pantelimon pentru ortodoxie cât și învățătura transmisă peste ani de acest sfânt.
Părinții Sfântului Pantelimon, Eustorghie și Euvula, având o situație materială bună, s-au îngrijit de creșterea copilului și l-au dat în seama renumitului doctor Eufrosin care l-a învățat cum să-i îngrijească pe bolnavi. De la preotul Ermolae, Pantelimon a învățat credința creștină. Într-o zi, pe când se întorcea acasă, Pantelimon a găsit pe marginea drumului un copil mort, mușcat de o viperă. Dorind să pună la încercare spusele bătrânului preot Ermolae, el s-a rugat lui Dumnezeu ca acel copil să învie, iar vipera să moară. Spre uimirea tânărului Pantelimon, copilul a înviat. Atunci el a alergat la bătrânul Ermolae și l-a chemat să îl vadă. Ulterior a primit sfântul botez și sfintele taine.
Pantelimon a tămăduit și alți oameni, printre care și un orb, pe care nici măcar Eufrosin nu l-a putut vindeca. Atrăgând invidia celorlalți medici, aceștia i-au spus împăratului că Pantelimon este creștin. Dorind să se convingă, împăratul l-a chemat mai întâi pe orbul vindecat care a mărturisit că el este creștin ca și cel care l-a tămăduit, iar după aceea l-a chemat pe tânărul Pantelimon. Acesta a mărturisit că este creștin și, pentru a dovedi puterea lui Dumnezeu, a vindecat un slăbănog despre care toți spuneau că nu mai are șanse de tămăduire. Cu toate acestea, Pantelimon a fost supus la mai multe suplicii, primind în cele din urmă cununa muceniciei. La fel au fost martirizați și preotul Ermolae, cei doi ucenici ai acestuia, precum și orbul vindecat.
În momentul decapitării sfântului din rana lui nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat a rodit în acel moment. Spre a nu lua creștinii trupul sfântului, acestuia i s-a dat foc, însă s-a întâmplat atunci o altă minune: acesta a fost scos din cenușă neatins de foc, fiind îngropat cu mare cinste în anul 303.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6243, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Expoziție de fotografie la Biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București (2013-11-22)

 Închide 

Expoziție de fotografie la Biserica Sfântul Pantelimon - Foișorul de Foc din București

[2013-11-22]
În perioada 27 - 30 noiembrie 2013, la Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foișorul de Foc din București va avea loc expoziția de fotografie BUCURIA ÎNTÂLNIRII CREȘTINE, informează ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro.
Numele seriei de fotografii este împrumutat de la scopul declarat al proiectului ATENEU PAROHIAL, derulat în cadrul programului catehetic Hristos împărtășit copiilor, și anume „atingerea maturității întru credință nu prin constrângere, ci prin împărtășirea bucuriei întâlnirii creștine în spații publice deschise”. Expoziția reprezintă o nouă etapă în cadrul activităților cu copiii desfășurate la Parohia „Sfântul Pantelimon” - Foișorul de Foc din București.
Expoziția „Bucuria întâlnirii creștine” reunește o selecție de lucrări, realizate în cadrul pelerinajului „Apa cea vie, foc răcoritor” întreprins la Mănăstirile Pissiota, Ghighiu și Sfânta Cruce - Caraiman din Bușteni în data de 16 noiembrie 2013. Pelerinajul a fost realizat în colaborare cu Agenția de pelerinaj a Patriarhiei Române BASILICA TRAVEL și firma de construcții care s-a implicat în refacerea bisericii noastre, condusă de domnul Ștefan Cliseru.
Vernisajul expoziției de fotografie BUCURIA ÎNTÂLNIRII CREȘTINE va avea loc miercuri, 27 noiembrie 2013, ora 17.00, prilej cu care va fi lansat și imnul pelerinilor care fac parte din proiectul Ateneu parohial de la Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foișorul de Foc. Versurile au fost compuse special în acest scop de doamna Virginia Sorescu și sunt interpretate de domnul Marian Vasluianu pe o melodie de pr. prof. Nicu Moldoveanu

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 10600, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Hramul bisericii de la „Foișorul de foc” (2012-07-27)

 Închide 

Hramul bisericii de la „Foișorul de foc”

[2012-07-27]
Biserica „Sfântul Pantelimon” - Foișorul de Foc din Capitală și-a sărbătorit vineri, 27 iulie 2012, hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți.
„Biserica este ocrotită de Sf. Pantelimon și, mai mult ca niciodată, lume s-a adunat ajutându-ne în dragoste și rugăciune, după evenimentele ce s-au petrecut la această biserică, încercându-ne Dumnezeu prin foc și prin apă. Iată-ne acum adunați la rugăciune și mulțumindu-I pentru binecuvântarea ce a fost asupra noastră de a începe lucrări de reparație la biserică, lucrări care vor fi continuate de cei care au sponsorizat la vremea incendiului, în ianuarie, reparația acoperișului și toate daunele care au fost pricinuite de incendiu”, a spus Pr. Paroh Marian Constantinescu pentru TRINITAS TV.
Credincioșii prezenți la slujbă s-au putut închina la moaștele Sfântului Pantelimon, așezate sub un baldachin în apropierea Bisericii.
După parastasul pentru ctitori a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13398, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Hramul Bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc (2012-07-26)

 Închide 

Hramul Bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc

[2012-07-26]
Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon (27 iulie) reprezintă un ales moment duhovnicesc pentru enoriașii Bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc din Capitală care adăpostește, începând cu anul 2008, o părticică din moaștele acestui sfânt, socotit de Biserică Ortodox㠄patronul medicilor și ocrotitorul celor bolnavi” și, începând cu 2009, veșmântul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva. Potrivit tradiției, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică și așezate spre închinare și cinstire, joi, 26 iulie 2012, orele 18.00, înainte de slujba Vecerniei, unde vor rămâne pentru a fi cinstite de credincioși, până la închinarea ultimului pelerin.
În ziua de vineri, 27 iulie 2012, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, începând cu orele 8:00. După Sfânta Liturghie va fi săvârșită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii și Taina Sfântului Maslu.
În premieră, după cum ne informează pr. Bogdan Teleanu, joi, 26 iulie 2012, ora 17.00, cu ocazia hramului bisericii Sf. Pantelimon de la Foișorul de Foc din București (str. Iancu Căpitanu, nr. 24, București, sect. II), trupa de teatru religios ATENEU prezintă sceneta DE DEMULT scrisă la vârsta de 21 de ani (în 1914) de col. magistrat DINIU N. IOAN (1893-1985) și pusă la dipoziție în acest scop de doamna Virgina Sorescu, fiica scriitorului.
***
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon s-a născut în anul 284, în localitatea Nicomidia, din provincia romană din Bitinia din Asia Mică. A trecut la cele veșnice în anul 303 în timpul persecuțiilor împăratului Maximian (286-305). A fost un medic milostiv, care a îmbinat practica medicală cu puterea credinței în ajutorul lui Dumnezeu. Chiar dacă este socotit patronul medicilor, Sfântul Pantelimon reprezintă un bun exemplu creștin de atingere a sfințeniei prin excelență profesională, în general. Conform principiului creștin al „sfințeniei la locul de muncă”, pus în practică de acest sfânt creștin care a trăit în sec. al IV-lea, omul – conștient că modul în care muncește îl ajută la mântuire - acționează în spațiul public nu atât după interes, cât mai ales după virtute, urmărind desfășurarea unei vieți de calitate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13424, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Festival de Teatru religios la Biserica „Sfântul Pantelimon” de la Foișorul de Foc din București (2010-07-28)

 Închide 

Festival de Teatru religios la Biserica „Sfântul Pantelimon” de la Foișorul de Foc din București

[2010-07-28]

La Biserica „Sfântul Pantelimon” de la Foișorul de Foc din Capitală se desfășoară astăzi, 26 iulie, Festivalul de teatru religios „Ateneu Creștin”. Cu acest prilej va avea loc premiera piesei ”Fântâna Ortodoxiei”, informează Radio TRINITAS.
Aceasta este interpretată de copiii participanți la orele de catehez㠄Hristos împărtășit copiilor!”, desfășurate în parohie. Manifestarea se desfășoară cu prilejul hramului bisericii Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.
„Căutăm noi forme de a ne extinde această misiune și este un început de festival. Acum suntem doar două trupe de teatru, dar lansam cu această ocazie conceptul de festival de teatru religios cu ocazia hramului nostru”, a spus părintele Bogdan-Aurel Teleanu, preot slujitor la Biserica „Sfântul Pantelimon” de la Foișorul de Foc din București.
Cu prilejul hramului, în această după-amiază are loc și o procesiune cu fragmente din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon care se păstrează în Biserica parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14839, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52

»  Festival de teatru pentru copii la Biserica „Foișorul de Foc” din București (2010-07-25)

 Închide 

Festival de teatru pentru copii la Biserica „Foișorul de Foc” din București

[2010-07-25]

Cu prilejul hramului Bisericii „Sfântul Pantelimon” de la Foișorul de Foc din Capitală, mâine, 26 iulie, va avea loc Festivalul de teatru religios „Ateneu Creștin”, la care va participa și trupa Ateneu a parohiei. Micii actori vor pune cu această ocazie în scenă, în premieră, piesa „Fântâna Ortodoxiei”, informează TRINITAS TV.
„Este o istorie a formulării Crezului Ortodox și i-am dat numele de ‘Fântâna Ortodoxiei’ pentru Crezul Ortodox reprezintă o fântână din care fiecare membru al Bisericii Ortodoxe se hrănește de acolo și își astâmpără setea și în același timp gustă din esența învățăturii de credință ortodoxă. Este o piesă puțin mai complicată pentru ei, deoarece sintetizează etapa de formare a Crezului Ortodox. Iată că noi căutăm noi forme de a ne extinde această misiune și este un început de festival. Acum suntem doar două trupe de teatru, dar lansăm cu această ocazie conceptul de festival de teatru religios cu ocazia hramului nostru”, a spus Pr. Bogdan Teleanu de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din București.
Trupa de teatru religios Ateneu, compusă din copii-actori amatori, a fost înființată în 2009 și face parte din proiectul cultural-religios „Ateneul Sfântul Pantelimon” din cadrul parohiei.
După slujba Privegherii, în ajunul Sfântului Pantelimon, va avea loc și o procesiune cu moaștele Marelui Mucenic, care se păstrează în biserica parohiei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 14801, Ultimul acces: 2020-05-28 14:52:52


Nr. vizualizări:14925
Data ultimei vizualizări:2020-05-28 14:52:52
Data actualizare:2018-10-04 13:04:45
Data încărcării:2006-01-04 10:00:06
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:58
Fotografi:Cristian Ioan Malide: 53, Cristian Ion: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-07-26
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 233

Printre copaci
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-15
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 109

Vedere din lateral
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-06-27
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 118

Fațada
Foto: Cristian Ion

Data: 2012-04-14
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 92

Vedere de noapte
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-08
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 85

Fațada
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-26
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 61

Turlă
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-08
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 88

Coloane
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-05-29
Aparat: Canon Canon PowerShot A1200
Contor: 67

Coloane
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-12
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 63

Clopotnița
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-26
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 76

Turnul
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2012-04-08
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 98

În stradă
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-07-26
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 70

Pisanie
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-06-27
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 86

Intrarea
Foto: Cristian Ion

Data: 2012-04-08
Aparat: Canon Canon EOS 1100D
Contor: 70

Intrarea
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-06-24
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 154

Interior
Foto: Cristian Ioan Malide

Data: 2010-06-27
Aparat: FUJIFILM FinePix F20
Contor: 131

Enoriași
Foto: Cristian Ion


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4