Iugani :: Biserica Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Catolică
Iugani
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Iugani
Comună:Mircești
Județ:Iași
Adresa:strada Unirii nr. 471
Cod poștal:707296
Telefon :0232... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com @gmail.com
Adresa web Biserica:www.parohiaiugani.ro
Adrese utile:www.ERCIS.ro
www.comunamircesti.ro
www.icc.ro
www.prefecturaIasi.ro
Preot:Blaj Petru, Iacob Mihail-Andrei
Hram:Sf. Fecioară Maria, Regină,
Stil arhitectonic:Neogotic
Detalii:La Iugani între 01 ianuarie 1949 și 31 decembrie 1955, a activat ca dascăl Blăjuț Ludovic, din satul Luncași, com. Hălăucești.
La 22 august 1954 s-a sfințit temelia casei parohiale.
La 8 mai 1960, a avut loc sfințirea altarului bisericii din Iugani.
Biserica din Iugani, com. Mircești, raion Pașcani, reg. Iași, cu hramul "Inima Neprihănită a Mariei" (22 august) a fost zidită între anii 1895-1900 prin contribuția mărinimoasă a credincioșilor acestui sat. Temelia a fost turnată sub conducerea pr. Andrei Czamata. Sub păstorirea pr. Iacob Ferenț (1956-1962) s-a făcut instalația electrică, altarul nou și alte îmbunătățiri. Biserica este construită din cărămidă și acoperită cu tablă. Lungimea de 30 m, iar lățimea de 7 m. Stilul este simplu, urmărindu-se capacitatea interioară pt. credincioșii care participă la slujbe. (Adresă de confirmare a datelor aflate la ARCB, redactată de Pr. Anton Peț la 28 iunie 1967) .
Știri despre biserică:

»  Funeraliile pr. Anton Dancă (2019-05-20)

 Închide 

Funeraliile pr. Anton Dancă

[2019-05-20]
Pr. Anton Dancă, decedat la vârsta de 82 de ani, a fost condus pe ultimul drum luni, 20 mai 2019, în localitatea Iugani, acolo unde a slujit în calitate de paroh și pensionar. Au participat la înmormântare sute de credincioși proveniți din Iugani, Adjudeni și alte localități. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. La celebrare au fost prezenți PS Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iași, și aproximativ 120 de preoți veniți din întreaga Dieceză de Iași.

Celebrarea înmormântării a început la ora 10.30 în biserica parohial㠄Sfânta Fecioară Maria, Regină”, plină de credincioși aflați în rugăciune. Firul lung al celor 82 de ani de viață, pe care i-a dăruit Dumnezeu părintelui Anton, a fost redat în evenimentele principale de către PS Aurel Percă în necrologul pe care i l-a făcut la începutul Sfintei Liturghii. Pe lângă activitatea de paroh și păstor în diferite comunități, pr. Anton a fost pentru multe generații de seminariști, în Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași, un îndrumător spiritual pe drumul către preoție, între anii 1993 și 2005. Totuși, cea mai lungă perioadă de activitate pastorală a petrecut-o la Iugani, comunitate în mijlocul căreia a stat 8 ani în calitate de paroh și 12 ani ca preot pensionar.
După citirea lecturilor, pr. Lucian Farcaș a ținut predica. Imediat după sfințirea întru Preoție și înainte de a fi numit vicar la parohia de la Mărgineni, cineva i-a urat să aibă parte de un paroh bun. Acesta i-a fost dat în persoana pr. Anton Dancă. Îl cunoscuse și ca seminarist la Iugani, unde anima la orgă cântările de la Sfânta Liturghie. În predica sa, pr. Farcaș a vorbit despre bobul de grâu căzut în pământ și despre vocația acestuia de a muri pentru a lăsa să iasă din el o nouă viață. Referindu-se la părintele răposat, el a scos în evidență trei lucruri care au caracterizat persoana lui. Întâi de toate, pr. Anton a fost un om de caracter om al unității și al înțelegerii dintre credincioși. Apoi, el a dovedit că este un om al dreptății, în sensul unei coerențe care nu admite compromisuri. În al treilea rând, pr. Anton a fost un om al fidelității față de preoția lui, de slujirea oamenilor.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, o soră asumpționistă a dat citire unui mesaj din partea sr. Felicia Gheorghieș, superioară generală a Surorilor Oblate Asumpționiste, în care aceasta a exprimat recunoștința ei pentru tot ceea ce făcuse părintele Anton în anii 1988-1989: exerciții spirituale, momente de rugăciune, și mai ales pentru toată arhiva de poze și filmări pe care le-a realizat în acel timp dificil. În numele comunității din Iugani, Maria Gabor a rostit o mulțumire, în versuri, către pr. Anton Dancă pentru munca pastorală desfășurată cu atâta devotament în mijlocul comunităților unde a fost preot și păstor de suflete. PS Petru Gherghel, în cuvântul său final, i-a mulțumit pr. Dancă pentru toată lucrarea și slujirea sacerdotală pe care a exercitat-o în cei 56 ani de preoție. Părintele, așa cum reiese din testament, cere iertare tuturor celor care i-au greșit și îi iartă pe toți cei care i-au greșit. Speranța nutrită e aceea a revederii în armonia de dincolo.
După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea spre locul de înmormântare. Înfățișarea satului era una de sărbătoare. Copiii și tinerii erau îmbrăcați în haine populare, gardurile erau împodobite cu covoare și casâncile întinse pe drumul spre cimitir exprimau toate omagiul pe care credincioșii îl aduc pr. Anton. În cimitir odihnește de mult timp pr. Martin Mihoc, unchiul pr. Dancă. A fost dorință testamentară a părintelui ca în acest cimitir, dat fiind timpul de slujire preoțească în Iugani și prezența mormântului unchiului preot, să aștepte învierea de apoi. Trupul neînsuflețit a fost depus în partea centrală a cimitirului, într-un cavou unde a fost înmormântat pr. Ioan Gabor.
Domnul să îl răsplătească pentru tot binele pe care l-a făcut pe pământ și să îl unească cu sfinții și aleșii din cer! Requiescat in pace! (pr. Cristian Diac pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 77, Ultimul acces: 2019-07-15 21:34:58

»  Săptămâna familiei în parohia Iugani (2017-12-11)

 Închide 

Săptămâna familiei în parohia Iugani

[2017-12-11]
Săptămâna familiei
11.12.2017, Iași (Catholica) - În perioada 4-10 decembrie 2017, în parohia Iugani, a avut loc o săptămână dedicată familiei. Temele au fost propuse de către pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei. Invitația a fost făcută de către pr. paroh Petru Blaj. La eveniment a participat întreaga comunitate, dar și credincioși din parohiile învecinate. Timpul Adventului este un timp de așteptare și de veghe, iar săptămâna pe care comunitatea din Iugani a dedicat-o familiei, reflectând la planul pe care Dumnezeu l-a avut cu ea încă de la începutul creației, a fost un adevărat har.
Părintele Felician ne-a introdus în misterul familiei pornind de la omul concret, de la limitele și nevoile sale. „Până și primul om, voit de Dumnezeu ca apogeu al creației, și el s-a simțit singur. De aceea, Dumnezeu i-a venit în întâmpinare creând-o pe femeie, o altă capodoperă a creației. A creat-o, i-a oferit-o omului ca dar, pentru ca acesta, asemenea Creatorului, să aibă în cine să își reverse iubirea și la rândul său să fie motivat de iubirea ei.” De aici și invitația la a reînvia iubirea care i-a unit pe soți în Sacramentul Căsătoriei. „Nu vă temeți să vă iubiți, să vă vreți binele, să vă respectați. Copiii Dvs privesc cu încredere și așteaptă să vadă la părinți ce înseamnă concretizarea iubirii lui Dumnezeu. A nu arăta copiilor adevărata față a Căsătoriei, înseamnă a-i ține departe de idealul ei, a-i lipsi de partea elementară și atât de necesară a vieții lor, de aceea mulți sfârșesc prin a se teme de căsătorie sau prin a o amâna la nesfârșit.”
Cu privire la Cristos, El nu vrea să vadă fețe crispate în familii. Tristețea, a completat părintele, supărarea, gelozia, invidia și alte vicii care se pot întâlni în familii, nu sunt voite de către Isus și ca atare nu sunt creștinești. Singură iubirea, care este Dumnezeu, trebuie să fie căutată și dorită de către toți membrii ei. După o săptămână în care am fost provocați, răscoliți, încântați, am putut realiza că familia rămâne școala iubirii, prima instituție voită de către Dumnezeu, leagănul vieții, Biserica domestică. Am înțeles că fără familie nu există societate, nu există viitor, iar omenirea ar dispărea. De aceasta s-au convins și cei circa șaizeci de tineri care au participat împreună cu pr. Felician la o întâlnire specială. Doamne, îți mulțumim pentru darul familiei și te rugăm să binecuvântezi omenirea cu familii sfinte! (Iulian Gabor pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1017, Ultimul acces: 2019-07-15 18:46:22


Nr. vizualizări:5052
Data ultimei vizualizări:2019-07-15 14:13:59
Data actualizare:2018-03-20 14:09:40
Data încărcării:2005-05-22 13:05:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6
Fotografi:Mihaela Achiroaie: 6

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 175

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 99

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 89

Trunul
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 79

Tavanul
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 77

Frescă
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2007-08-05
Aparat: Sony Ericsson K750
Contor: 94

Balconul
Foto: Mihaela Achiroaie